sponsors
In het schooljaar 2017-2018 organiseerde stichting Les opnieuw de Schrijfprijs NT2.
Een schrijfwedstrijd voor NT2-leerders in Vlaanderen en Nederland.

Op het Lescongres van oktober 2017 werd de aftrap gegeven met een aantal workshops over creatief schrijven.

De opdracht was: maak een gedicht of verhaal van maximaal 500 woorden onder het motto: Ver weg, dichtbij. Het belangrijkste doel van de Schrijfprijs is om de deelnemers te stimuleren hun nieuwe taal op een creatieve manier te gebruiken. En dat is ook in deze vierde editie weer gelukt. De gedichten en verhalen van schrijvers uit alle windstreken waren soms vindingrijk, soms heel eenvoudig en soms heel indrukwekkend. Mede door het motto lazen we veel vluchtverhalen en verhalen over familie en geliefden die heel erg  gemist worden.
In totaal deden er 462 schrijvers mee, waarvan 176 uit Vlaanderen en 283 uit Nederland en drie overigen.  Dat was een overweldigende hoeveelheid teksten, wel bijna 80 meer dan in de vorige editie.

 In de alfacategorie waren er 102 inzendingen, op niveau A1-A2/R1, 201 teksten en in het B1-2/R2 niveau 159 inzenders. In deze drie categorieën waren er 175 teksten die werden ingezonden door leerlingen van de Internatonale Schakelklassen (ISK) of de Vlaamse Onthaal Klas Anderstalige Nieuwkomers (OKAN). Net zoals in de vorige edities van de Schrijfprijs NT2 werd er een aparte winnaar gekozen uit deze jeugdige schrijvers, over de niveaus heen. Er zijn dus vier winnaars! Daarnaast werden door de jury twee eervolle vermeldingen benoemd, één bij de ISK/OKAN schrijvers en één bij de B1-2/R2 inzenders.
 Het project werd ook deze ronde gesponsord door de Nederlandse Taalunie, door de Stichting Lezen en Schrijven, Het Huis van het Nederlands in Antwerpen, Uitgeverij Boom en de stichting LES.
Er was ook nog een verrassing: de Schrijversacademie stelde een extra prijs ter beschikking als aanmoediging voor een veelbelovende schrijver op niveau B.
Zonder hun bijdragen zou er geen SchrijfprijsNT2  zijn.

Eerst beoordeelden drie docentpanels (voor elk niveau één) de teksten. Een panel bestaat uit 3 docenten en een lid van de voorbereidingsgroep van LES. Van de docenten komt er één uit Vlaanderen, één uit Nederland en één uit het ISK/OKAN werkveld. Zij kozen uit de inzendingen een aantal teksten die genomineerd werden om voor te leggen aan de jury. Daarvan zijn tenminste drie teksten afkomstig uit de ISK/OKAN categorie. Zo kwamen we op 47 genomineerde teksten, die voorgelegd werden aan de jury. Deze koos op elk niveau een winnaar uit en één winnaar uit de totale ISK/OKAN doelgroep.

De prijs is, naast eeuwige roem, een cheque van € 250,-

Alle genomineerde teksten zijn opgenomen in een mooi boekje waarvan elke deelnemer een exemplaar krijgt.

Op 18 mei 2018 werden de winnaars van de Schrijfprijs Nt2 bekendgemaakt op een feestelijke bijeenkomst in het Huis van het Nederlands - Atlas in Antwerpen.