sponsors
Juryrapport


De beoordeling.

Op 8 februari 2018 kwam de jury, die ook deze ronde bestond uit Joke van Leeuwen (voorzitter), Joke Drijkoningen,  Renť Appel en Edward van de Vendel bij elkaar in Rotterdam.

Het is geen kleinigheid om uit zoveel teksten vier winnaars te kiezen. We bedanken dan ook de docentenpanels die zoveel voorwerk hebben gedaan. Zij selecteerden 47 inzendingen  verdeeld over de drie categorieŽn Alfa, A1-2 of in Vlaanderen richtgraad  1 en  B1-2 of richtgraad 2.
Alle teksten werden per categorie gelezen, zonder achtergrondinformatie over de schrijvers. De jury heeft met veel plezier gelezen.
Het was in alle categorieŽn een moeilijke keus. Daarom werden er ook twee aanmoedigingsprijzen uitgereikt.
Voor de alfacursisten is het belangrijkste dat er uit de tekst originaliteit en plezier in het schrijven spreekt . Ook begrijpelijkheid weegt natuurlijk mee. 
Op  niveau A wordt een pakkende openings- en slotzin gevraagd en een zekere grammaticale correctheid zodat de begrijpelijkheid van de tekst gegarandeerd is.
 In de  B categorie telt naast bovengenoemde criteria ook de structuur van de tekst mee. 

De winnaars zijn:

ISK/OKAN     Beverlyn Limpiada, Krimpen aan de Lek
Beverlyn komt uit de Philipijnen. Ze is 17 jaar en ze zit op de ISK niveau B. Ze schrijft een gedicht met een ondertoon van verdriet. Ze gebruikt rake literaire beelden en treffende observaties. De herhaling van de titel Ben je daar geweest ? is effectief. Ze laat zien dat ze met plezier en overtuiging haar nieuwe taal gebruikt.

Alfa    Jasmin Mohamed,  Deventer
Jasmin Mohammed  is zestien. Ze komt uit SyriŽ en ze leert het Nederlands in Deventer. Ze wint in de Alfacategorie. Ze laat echt zien dat je met weinig woorden veel kan zeggen. Zijschreef een gedicht waarbij ze heel dicht bij het motto bleef. Haar familie is verspreid over de hele wereld en dat maakt haar verdrietig. Maar er zijn ook dingen die haar blij maken, zoals haar gezin, haar school en haar vriendin, dichtbij in Deventer.
Volgens de jury een toptekst, met een mooie herhaling en een goed ritme.

niveau A    Basel Alkassab, Apeldoorn
Basel is afkomstig uit SyriŽ. Hij is 55 jaar. Hij stuurde een aangrijpende tekst in over zijn tocht van daar naar hier. De tegenstelling ver weg, dichtbij wordt effectief ingezet om de vertwijfeling onderweg, vorm te geven. Met eenvoudige woorden opent de schrijver een andere wereld. De eerste en de laatste strofe van de tekst sluiten heel mooi aan.
De jury kende geen enkele twijfel, deze tekst was unaniem de winnaar van de A-categorie.
           
niveau B    Ghiath Kaddah, Hoorn
Ghiath komt uit SyriŽ, zijn moedertaal is Arabisch. Hij stuurde een tekst in met een mooie stijl en een interessant ritme. Eerst aarzelend, zoals dat gaat als je nog in een beginfase bent en dan vastberaden en zelfverzekerd. Hij zegt bijvoorbeeld: de taal is niet meer een dicht raam. ver van mijn wereld en dicht bij jouw hand/ vereenvoudig ik mijn moeilijke naam. Hij sluit af met de verrassende vraag: Mogen we in de lucht vliegen?
 De tekst is luchtig en toch serieus!   
                   
Aanmoedigingsprijzen:

Marcel Kepa, Rotterdam
Marcel komt uit Polen Hij is 15 en zit op de ISK in Rotterdam.
Hij schrijft over zijn Opa, over de mooie dingen die hij met hem beleefd heeft en de plotselinge onbegrepen veranderingen. Opa blijft in zijn gedachten.
De tekst sluit af met een ontroerende slotzin: Het lijkt alsof hij naast me is, zo dichtbij als vroeger maar zover als nooit.

Javier Rameix, Amsterdam
Javier uit Venezuela is 26. Hij heeft een afwisselend en mooi verhaal geschreven. Het heeft een duidelijke structuur en een verrassende plot. De tekst neemt ons mee naar een eiland waar twee jongens de liefde ontdekken. De ene wordt weggestuurd naar de andere kant van de wereld. Na 50 jaar ontmoeten ze elkaar weer. Ze zijn dicht bij elkaar, maar toch een oceaan verderop.